ROT- och RUT-avdrag 2024:

En Guide till de Nya Reglerna

Inledning:
I ett steg mot att ytterligare underlätta ekonomiska bördor för svenska hushåll och främja sektorn för hemtjänster, har den svenska regeringen genomfört viktiga ändringar i ROT- och RUT-avdragssystemet. Dessa förändringar, som träder i kraft den 1 juli 2024, förväntas ge hushållen mer spelrum och ekonomiska fördelar när det gäller hemförbättringar och hushållstjänster.

Vad är ROT- och RUT-avdrag?
ROT-avdraget (Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad) är en skattereduktion som tillåter hushåll att dra av en del av arbetskostnaden för hemförbättringsprojekt. Å andra sidan, RUT-avdraget (Rengöring, Underhåll, Tvätt) täcker skattereduktion för hushållsnära tjänster som städning och barnpassning.

Förändringar i ROT-avdraget 2024:
Från och med 1 juli 2024 kommer maxtaket för ROT-avdraget att öka från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Detta innebär att hushållen kan dra av en större del av arbetskostnaden för hemförbättringar, vilket gör det mer ekonomiskt tillgängligt att genomföra större renoveringsprojekt.

Uppdateringar i RUT-avdraget 2024:
Samtidigt höjs även maxtaket för RUT-avdraget till 75 000 kronor. Dessutom kommer ROT- och RUT-avdragen att skiljas åt, vilket innebär att hushållen kan dra nytta av båda avdragen oberoende av varandra, upp till 75 000 kronor vardera. Detta ger en större ekonomisk lättnad och flexibilitet för dem som använder hushållsnära tjänster.

Ekonomisk Inverkan:
Denna förändring förväntas ha en positiv inverkan på både konsumenter och tjänstleverantörer. För hushållen innebär det lägre kostnader för hemförbättringar och hushållstjänster, vilket kan uppmuntra till fler projekt och anställning av professionella tjänster. För tjänstleverantörer kan det innebära en ökning av efterfrågan på deras tjänster.

Slutsats:
De nya reglerna för ROT- och RUT-avdrag som införs 2024 är ett välkommet tillägg för svenska hushåll. Dessa förändringar underlättar ekonomiskt för familjer att underhålla och förbättra sina hem, samtidigt som de stödjer den lokala servicenäringen. Som alltid är det viktigt för hushållen att hålla sig uppdaterade om dessa regler och hur de kan dra nytta av dem på bästa sätt.

Maroni Redovisningsbyrå AB
Folkungagatan 93
116 30 STOCKHOLM

Markörgatan 10
136 44 HANDEN
ÖPPET

Måndag - Torsdag
08.30 - 1600

Fredagar

08.30 - 15.00

Telefon: +46 8 777 85 80

Välkommen att fylla i en förfrågan

Anslut dig till vår e-postlista!

Få senaste nyhetsutskick för dig som är företagare.