Förslag om ytterligare förlängd anståndstid och avbetalningsplan hos skatteverket.

Regeringen avser att inom kort överlämna en extra ändringsbudget till riksdagen med förslag om en möjlighet att förlänga anståndstiden för skatteanstånd som beviljats under pandemin med ytterligare som längst 24 månader. Företagen ska samtidigt följa en individuell avbetalningsplan. Den maximala anståndstiden blir efter ändringen fyra år.

Ett stort antal så kallade tillfälliga skatteanstånd som beviljades under våren 2020 på grund av pandemin väntas upphöra de närmaste månaderna. Syftet med skatteanstånden är att dämpa tillfälliga likviditetsproblem för i grunden sunda och livskraftiga företag.

– Regeringen avser nu att lägga ett förslag som innebär en möjlighet för företag att efter ansökan förlänga anståndstiden med ytterligare som längst 24 månader. Det här är en av flera viktiga åtgärder för att stötta svenska jobb och företag genom pandemin, säger finansminister Mikael Damberg

En avbetalningsplan ska löpa under förlängningen. De skatteanstånd som annars skulle upphöra under våren 2022 ska därmed i stället vara återbetalda senast våren 2024.

Syftet med förslaget är att ge företagen ytterligare tid att återfå en mer normal lönsamhet, samtidigt som avbetalningsplanen säkerställer att skattebetalarnas lån blir återbetalda.

När det gäller förlängningsperiodens längd har hänsyn bland annat tagits till att vissa företag kan komma att drabbas hårt ekonomiskt av de restriktioner som infördes i december 2021 och januari 2022.

Förslaget innebär att regeringen återkallar ett tidigare förslag som har lämnats till riksdagen och som bland annat innebar en möjlighet till förlängning av anståndstiden med ytterligare som längst 15 månader.

Skatteverket har hittills beviljat anstånd med inbetalning av skatt för omkring 53 000 företag under pandemin. Totalt handlar det om ca 56 miljarder kronor, varav ca 26 miljarder kronor redan har betalats tillbaka.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 7 mars 2022.

 

Källa Regeringen.se

Statsråd Mikael Damberg
Inrikesminister
Justitiedepartementet

Pressbild/Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Maroni Redovisningsbyrå AB
Folkungagatan 93
116 30 STOCKHOLM

Markörgatan 10
136 44 HANDEN
ÖPPET

Måndag - Torsdag
08.30 - 1600

Fredagar

08.30 - 15.00

Telefon: +46 8 777 85 80

Välkommen att fylla i en förfrågan

Anslut dig till vår e-postlista!

Få senaste nyhetsutskick för dig som är företagare.