Ersättning för karensavdrag & Tillfälligt slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden

Tillfälligt slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden

Vad innebär det?
Svar: De tillfälliga reglerna innebär att en person inte behöver styrka sin sjukfrånvaro med ett läkarintyg under de 14 första sjukdagarna för att kunna få sjuklön, jämfört med de vanliga reglerna då läkarintyg ska lämnas från och med åttonde sjukdagen. Förslaget är särskilt viktigt för att minska belastningen på vården och för att begränsa smittspridningen.

När gäller det?
Svar: Förslaget är beslutat. Det slopade kravet på läkarintyg träder i kraft den 7 februari, men tillämpas för tid från och med den 19 januari, och ska gälla till och med den 31 mars 2022.

Innan förslaget har trätt i kraft kan arbetsgivaren tillämpa de gällande reglerna och således begära in ett läkarintyg från den 8:e dagen i ett sjukfall.

Vad gäller för behovsanställda, arbetslösa eller egenföretagare?
Svar: De försäkrade som inte omfattas av sjuklönelagen får sjukpenning från Försäkringskassan för hela sjukperioden enligt socialförsäkringsbalken. Det kan till exempel gälla behovsanställda, arbetslösa eller egenföretagare.

Reglerna träder i kraft den 7 februari, men tillämpas för tid från och med den 19 januari 2022. För egenföretagare tillämpas bestämmelserna från och den 8 december 2021. Bestämmelserna gäller till och med den 31 mars 2022.

Ersättning för karensavdrag (karensdag)

Regeringen återinför ersättningen för karensavdrag. Vad innebär åtgärden?
Svar: Karensavdraget ersätts tillfälligt med anledning av coronaviruset för att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom. Den anställde får i efterhand ersättning från Försäkringskassan.

Samma belopp gäller alla som beviljas ersättningen. Ersättningen är 810 kr per dag.

Vad gäller personer som inte omfattas av sjuklönelagen, t.ex. behovsanställda, arbetslösa och föräldralediga?
Svar: Personer som inte omfattas av sjuklönelagen får sjukpenning från första dagen i sjukperioden från Försäkringskassan.

Vad gäller för egenföretagare?
Svar: För egenföretagare lämnas sjukpenning de första 14 dagarna med för närvarande 810 kr per dag till alla, oavsett vald karens. Ansökan görs hos Försäkringskassan.

Vad är syftet med ersättning för karensavdrag?
Svar: Syftet är att minska smittspridningen.

Hur länge gäller åtgärden?
Svar: Åtgärden gäller från den 8 december till och med den 31 mars 2022. Ersättningarna kommer att kunna sökas retroaktivt.

Fotograf: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Källa: Regeringen.se

 

I dag torsdag den 3 februari håller statsminister Magdalena Andersson en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.

Maroni Redovisningsbyrå AB
Folkungagatan 93
116 30 STOCKHOLM

Markörgatan 10
136 44 HANDEN
ÖPPET

Måndag - Torsdag
08.30 - 1600

Fredagar

08.30 - 15.00

Telefon: +46 8 777 85 80

Välkommen att fylla i en förfrågan

Anslut dig till vår e-postlista!

Få senaste nyhetsutskick för dig som är företagare.