2,4 miljoner småhus får nytt taxeringsvärde

Snart får ägare till över 2,4 miljoner småhus ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024. Taxeringsvärdena beräknas öka med i genomsnitt 31 procent. Det beror på att fastighetspriserna ökade 2020–2022, åren som ligger till grund för taxeringen. E-tjänsten för fastighetsdeklaration öppnar den 11 september.

– Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden åren 2020–2022 som avgör nivån på taxeringsvärdena. Det innebär att många kommer att få höjda taxeringsvärden eftersom fastighetspriserna har ökat under perioden, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Taxeringsvärdena för småhusfastigheter beräknas öka med i genomsnitt 31 procent, men med variationer i landet. Mest ökar taxeringsvärdena i Jämtland och på Gotland, med 43 respektive 38 procent. Den minsta ökningen finns i Blekinge, med 26 procent.

Nytt för i år är att närhet till vindkraftverk i vissa fall kan påverka marknadsvärdet och det kan finnas möjlighet till justering. Fastighetsägaren behöver i så fall själv yrka på justeringen.

Skatteverket ska fastställa genomsnittliga värdenivåer för småhus av olika storlek, ålder och standard efter de försäljningar som gjorts i närområdet under 2020–2022. En fastighets taxeringsvärde ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter i samma värdeområde.

Den som har en digital brevlåda får brev om småhustaxeringen från Skatteverket där. I brevet finns en länk för att logga in i e-tjänsten Fastighetsdeklaration, småhus, där förslag till nytt taxeringsvärde eller fastighetsdeklaration väntar.

– De allra flesta får ett förslag till nytt taxeringsvärde. Den som fått ett förslag och anser att alla uppgifter stämmer behöver inte göra något, och ger därmed sitt tysta godkännande, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

E-tjänsten för fastighetsdeklaration av småhus öppnar den 11 september. I år har det blivit ännu lättare att ändra eller komplettera uppgifter digitalt. I e-tjänsten går det i de flesta fall också att direkt se fastighetens preliminära taxeringsvärde. Pappersblanketterna till dem som inte har digital brevlåda skickas ut i slutet av september.

När två eller flera personer äger en fastighet tillsammans, skickar Skatteverket ut deklarationen till enbart en av delägarna. Vanligtvis är det den som står överst i lagfarten som får deklarationsblanketten.

Sista dagen att deklarera eller ändra i förslaget till nytt taxeringsvärde är den första november.

Källa: SKV

Läs mer 2,4 miljoner småhus får nytt taxeringsvärde | Skatteverket

Maroni Redovisningsbyrå AB
Folkungagatan 93
116 30 STOCKHOLM

Markörgatan 10
136 44 HANDEN
ÖPPET

Måndag - Torsdag
08.30 - 1600

Fredagar

08.30 - 15.00

Telefon: +46 8 777 85 80

Välkommen att fylla i en förfrågan

Anslut dig till vår e-postlista!

Få senaste nyhetsutskick för dig som är företagare.